Daniel Relenschi – primul pictor 3D din România (interviu)

Daniel Relenschi – primul pictor 3D din România (interviu)

 

Îți mulțumesc, Daniel Relenschi, pentru că ai acceptat să îmi acorzi acest interviu. Îți mărturisesc că sunt un mare fan al compozițiilor tale tridimensionale (și nu numai).

  1. Când ți-ai descoperit talentul și sub ce formă? Care au fost primele tale compoziții, Daniel?

13836004_1180118565372678_271017711_o
Prima pictură 3D pe pânză

R: O vedeam pe mama pictand si m-a fascinat ce putea obtine cu o panza, o pensula si niste vopseluri. Voiam sa pot face si eu la fel. Aveam, cred, vreo trei sau patru ani, cand am pus in mana o pensula. Sigur ca primele incercari nu erau foarte reusite, dar cu timpul m-am perfectionat. Am cateva picturi de la varsta de cinci ani, care sunt surprinzator de reusite. Depicteaza icoanele de pe peretii bunicilor. Am copilarit la tara, in armonie cu natura.

  1. Uneori, un har anume se transmite de la o generație la altă. Este și cazul tău? Ai rude care sunt artiști?

Am dat oarecum raspunsul mai sus. Mama e cea care a dat tonul. Fratele meu, Catalin Relenschi, e si el pictor, la fel, fiind inspirat tot de mama. Tata era solist vocal, un aventurier. Din pacate nu mai e printre noi.

  1. De unde până unde ideea de pictură tridimensională?
Prima pictură 3D din România

 

R: Pictura 3D a aparut in viata mea
intamplator, dar a lasat o amprenta puternica. Sunt cunoscut drept Primul pictor 3D din Romania. In 2011, Cristian Avram, un prieten care lucra intr-o agentie de publicitate, m-a intrebat daca pot face o pictura 3D. Nu stiam foarte multe lucruri despre asta, dar am zis da, m-am documentat si mi-am creat propria tehnica. De atunci o tot perfectionez. De curand am realizat in cadrul Cretive Fest 2016 o lucrare 3D pe trei planuri, care formeaza o singura imagine. E o noutate la noi. Lucrarea se numeste ‘’Fructul oprit’’ si depicteaza un copac ce pare sa imbratiseze tabloul. Este vorba despre un mar cu fructe coapte, ce pot fi culese de cel care interactioneaza cu lucrarea, tand pe un pod, deasupra unui lac. Au fost foarte multi oameni care nu stiau cum sa faca fotografii, asta pentru ca nu mai vazusera o astfel de lucrare. Le-am explicat si erau incantati, fascinati. 

Pictura 3D de la Creative Fest
  1. Care este muza ta? De unde izvorăsc inspirația, fluxul artistic?

R: De cele mai multe ori, lucrarile pe care le-am fact publice, au fost comenzi, deci am lucrat dupa un brief, sigur, aducand un aport creativ. Inspiratia vine din urma unei idei de care nu mai sunt raspunzator. Ideile le gasesc in natura, in oameni, in experiente, amintiri. Cateodata, din dorinta de a inova, creez idei sau fac abstractie de natural sau real si de aici se nasc unele lucrari ale mele. Cel mai important e sa fiu armonizat cu mine si cu cei din jur, din dezordine ordonata ies lucruri, cateodata extraordinare, doar ca am observat ca mi-e mai bine daca imi pun ordine in ganduri si nu numai.

  1. Care au fost primele reacții ale celor care au văzut creațiile tale pe trotuare, ziduri, etc.?

R: Foarte multi dintre ei nu intelegeau cum realizez picturile. Erau interesati sa vada procesul creativ si de punere in aplicare. Lucram pentru o companie producatoare de apa minerala si o doamna care era insotita de sotul dumneaei, zice: ‘’Ia uite ce a crapat gresia’’. M-a bucurat si m-a amuzat totodata, pentru ca reactia a fost imediata si era sincera. Multi intreaba ce se intampla cu lucrarile si le raspuns ca raman in proprietatea celor care ma contracteaza. De mai bine de doi ani nu mai realizez lucrari direct pe asfalt asu pe o suprafata de unde pictura ar putea fi stearsa, asta pentru ca vreau ca arta mea sa dainuie.

  1. Care este reacția românilor față de pictura tridimensională, în comparație cu cea a străinilor? Unde ai remarcat o mai mare sensibilitate artistică?

R: Sensibilitate pentru arta exista peste tot. Daca in Vest, oamenii sunt incantati sa vada arta, sau un artist desfasurandu-se, la noi, pe langa asta, mai este si curiozitatea, fascinatia, dar si critica. Oamnii la noi cer mai mult, sa vada si sa stie mai mult, sunt mai pretentiosi, mai pragmatici, vor sa vada ceva aproape de natural si in care s-a depus un efort considerabil. Eu cred ca ofer asta, nu pentru ca se vrea, ci pentru ca s-a intamplat s-o pot face.

  1. Ai întâmpinat obstacole în realizarea unor compoziții?

R: Daca vorbim de picturile 3D, de foarte multe ori s-a intamplat sa pictez sub un soare arzator, care a facut ca actul creativ si implementarea, sa fie mai dificil de indeplinit. Orice problema, consider eu ca are rezolvare si nu au fost foarte multe momente cand sa nu fi fost in stare sa gasesc o solutie.

Orice artist dezvoltă o fixație pe una sau mai multe compoziții. Cu care te ”lauzi” cel mai mult, Daniel?

13874755_1180118508706017_2017209428_nR: O lucrare care imi e foarte draga este Izvor de dor, prima pictura 3D pe sticla din Romania, ce o infatiseaza pe Sofia Vicoveanca, intr-un peisaj primavaratic. Pictura am lansat-o in cadrul TedX Iasi 2015.

 

Iarasi, mi-e dor de pictura Picnic, realizata in castelul Neuburg an der Kammel, Germania. Sper s-o revad curand. E vorba de un tablou de 2, 25 mteri pe 1, 5 metri. Am pictat o luna pentru a-l realiza, alocand in fecare zi, cel putin zece ore. A fost interes13871729_1180118518706016_595714202_nant, nu mai locuisem pana atunci intr-un castel. Era targ de Craciun, la care, castelul a avut in jur de 25.000 de vizitatori. Multi din ei intrau in atelier, o camera mare de peste 100 de metri patrati. Aveau scaune pe care se asezau si ma urmareau pictand. Multi erau curiosi cine sunt, de unde sunt. Le-am spus ca sunt din Romania si spre suprinderea mea, stiau cate ceva despre Brancusi, Eminescu, Enescu. A fost frumos, se intampla in arna lui 2009.

  1. Ce spui despre relația artă-rațiune, Daniel? Se îmbină? Sunt în conflict? Până unde rațiune și de unde arta?

R: Arta si ratiunea pentru mine, ar trebui sa fie in armonie. Nu as merge foarte departe de dragul artei. Daca as merge prea departe si ratiunea ar disparea, m-as opri la timp.

  1. Vei continua? Te vei opri?

R: Nu am inca motive sa ma opresc desi e dificil din foarte multe puncte de vedere. Recent am trecut printr-o perioada mai putin fericita. Am fost diagnosticat cu cancer de piele. Aveam dureri cumplite, cauzate de niste tumori la piciorul stang. Am facut radioterapie si acestea au cazut iar acum pot merge din nou. Sunt fericit ca lucrurile par sa se indrepte, asta pentru ca vreau sa-mi urmez misiunea.

13839699_1180118662039335_845507833_o (1)

  1. Daniel, ai de gând să părăsești România? Consideri că ai fi apreciat mai mult într-o altă țară?

R: Am pictat in afara tarii, dar si in tara, pentru clienti straini. Sunt fericit ca sunt apreciat. Consider ca sunt un artist al tuturor. Aveam posibilitatea sa raman spre exemplu in Germania, sa pictez timp de cinci ani. Am refuzat, dar nu pentru ca aveam un motiv clar, care sa ma faca sa nu mai vreau sa lucrez acolo, ci pentru ca simteam ca in Romania urmeaza sa se intample lucruri bune pentru mine. Asa a si fost. Daca ramaneam acolo, nu mai deveneam Primul pictor 3D din Romania si nu mai colaboram cu Doina Levintza, colaborare foarte importanta pentru mine, in care am invatat foarte multe. Practic acolo m-am definit si ca designer vestimentar.

Lucrurile se schimba la noi. Oamenii sunt mai deschisi, mai dezinvolti si arta, printre altele, incepe sa ocupe un loc important in inimile oamenilor.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!