raidenbucharest – storytelling urban. Omul din spatele unui Instagram de succes

raidenbucharest

În urmă cu câteva luni, făcându-mi de cap pe Instagram, umblând din hashtag în hashtag, am ajuns pe un cont despre care nu știam cui aparține, numit raidenbucharest. Cert e că era plin de fotografii din București, cu locuri absolut superbe. Multe dintre aceste locuri nu le văzusem, sau poate nu le-am acordat o atenție sporită. Fotografiile sunt însoțite și de o scurtă descriere iar astfel am descoperit că acest cont aparține lui Cristi Radu, un tânăr cu care după ce am discutat, m-am simțit…prost. La propriu.

1. Cristi, când te-ai apucat de Instagram și care a fost scopul tău inițial?

M-am apucat de Instagram în vara lui 2015. M-am gândit să postez acolo din foarte multele poze din arhiva mea cu Bucureștiul, strânse în anii de când documentez orașul (din 2004 încoace). Scopul inițial, care se menține și-n prezent, a fost prezentarea Bucureștiului dintr-o perspectivă non-mainstream, realistă, diferită, abordare care mi se pare că nu prea e atât de promovată. Am simțit că pot veni cu o înclinare a balanței dincolo de clișeul “Micul Paris”, poze doar din centrul vechi, de la Casa Poporului sau de pe Calea Victoriei. Bucureștiul înseamnă mult mai mult decât atât.

2. Cât de mult îți place Bucureștiul? Eu aș zice că ești îndrăgostit de capitală. 🙂

“Îndrăgostit” e oarecum un cuvânt nepotrivit, mai degrabă aș spune că îmi pasă pe bune de orașul ăsta. E un oraș pe care-l consider unic, extrem de complex, cu multe straturi care se interpătrund, urme ale multor epoci care merită scoase în față. Un oraș care mai mult a suferit decât a înflorit.

3. Ai devenit unul dintre cei mai urmăriți, și evident, de urmărit instagrammer român. Cum este apreciată activitatea ta?

raidenbucharest

Momentan am aproape 16k Followers, cifră la care am ajuns organic, fără să plătesc postări sponsorizate. M-am bazat strict pe calitatea postărilor, esențială mai ales pe Instagram. Nu fac compromisuri, pozele trebuie să fie țiplă și descrierea lor să fie relevantă. Trebuie să-mi placă în primul rând mie. În general oamenii dau Like-uri, comentează, interacționează inclusiv prin mesaje directe. Mă întreabă ce cameră foto folosesc, unde e făcută o anumită poză, etc. Simt că există o conexiune emoțională între ce postez eu și o mare parte a celor care mă urmăresc.

4. Din aceeași zonă cu activitatea ta de pe Instagram, unde mai ești prezent și ce anume povestești oamenilor?

Activez de 10 ani, deci din 2007, în sfera urbană bucureșteană. Mă ocup cu explorarea și promovarea capitalei sub diverse forme, am fost unul dintre primii exploratori urbani din “valul nou”. Totul a început cu publicarea de articole pe platforma Rezistența Urbană, apoi am dus prezentarea Bucureștiului și spre zona de interacțiune directă cu publicul: m-am apucat să țin prezentări – seria Mașina Timpului – despre Bucureștiul de ieri vs Bucureștiul de azi, să organizez diverse expoziții și Instameet-uri. În paralel am pornit și pagina București Realist, axat tocmai pe ilustrarea Bucureștiului cu bune și cu rele, adică fix cum e. Important e să existe mereu o alternativă la ceea ce se propagă în sfera culturală oficială susținută de autorități: clișee obosite, lucruri superficiale, proiecte fără sens și fără utilitate culturală reală pentru cetățeni.

5. Intenționezi să faci din acest ”hobby” ceva mai mult? Poate vreun website? O platformă?

Totul a pornit de la un hobby, iar acum este ceea ce fac zi de zi. M-am organizat și pot colabora foarte ușor cu entități (publice sau private) pe proiecte culturale diverse. Îmi place să mă prezint ca fiind un urban storyteller, practic un explorator urban care alege să vorbească fără ocolișuri despre cum vede orașul și cum a evoluat el. Practic, intru un pic în zona atropologiei urbane.

6. Ce părere ai despre București? Mai este sau nu ”Micul Paris”?

Cei care mă urmăresc pe Instagram sau oriunde altundeva vor doza zilnică de București. Încerc să prind în ce postez toate fațetele extrem de diverse ale unui oraș pe care l-am etichetat o “shaorma urbană”, oraș pe care iubim să-l urâm. Poate că a fost ”Micul Paris” undeva de pe la 1890 până spre 1920 și cronicile vremii spun că bucureștenilor nu le plăcea porecla. După 1920 a devenit mai degrabă “Micul Manhattan” pentru că s-a dezvoltat enorm pe verticală în interbelic, iar în zilele noastre pare că e un fel de “Micul Kabul”, extrem de haotic sau “Mica Veneție”, atunci când plouă mult și cedează canalizarea. Per total, Bucureștiul își menține însă farmecul tocmai pentru că rămâne un oraș cu o diversitate surprinzătoare.

7. Te provoc să îmi arăți fotografia ta preferată de pe Instagram. Cu siguranță ai una. 🙂

O să te dezamăgesc, dar n-am o poză favorită. Îmi place tot ce postez, așa că mai degrabă aș lăsa publicul să aleagă. În termeni de popularitate, de exemplu, recent am reușit fac peste 4,1k Likes la o poză cu case de secol 19 în degradare lângă Magazinul Cocor.

Îți mulțumesc și îți urez mult succes! You rock!

Vă invit să-l urmăriți pe contul său de Instagram.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Comments

  1. Reply

    Mersi frumos pentru întrebări! Mi-a făcut plăcere să răspund 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!