Dezvoltarea adolescenților gay sau bisexuali – etapele dezvoltării

Adolescenții gay sau bisexuali sunt într-un număr covârșitor, surprinzător chiar și pentru cei heterosexuali. Cu toate acestea, din cauza stigmatului ori temerii de respingere socială, acești adolescenți se pot confrunta cu mai multe provocări pe parcursul anilor tinereții și prezintă un risc mai mare pentru abuzul de substanțe periculoase, depresie, suicid, boli cu transmitere sexuală, decât o fac colegii lor heterosexuali.

Etichetarea este o problemă. Cercetările moderne cu privire la acest subiect întăresc ideea că sexualitatea este o construcție dinamică care trebuie înțeleasă ca o combinație de atracții sexuale, comportamente sexuale ori de identitate sexuală. Adolescenții care se se simt atrași de persoane de același sex se autoetichetează într-un procent mult mai mare ca fiind heterosexuali, decât homosexuali.

Aceste etape nu sunt specifice vârstei, ci constituie un ghid general pentru a înțelege experiențele adolescenților care sunt gay/ bi, pe măsură ce devin conștienți de înclinațiile lor sexuale.

Etapa I – Sensibilizarea

Cele mai multe persoane remarcă că sunt atrase de sexul opus în timpul copilăriei timpurii sau de mijloc.

Etapa II – Confuzia identității

În timpul adolescenței timpurii și chiar mai târziu, atracția față de persoanele de același sex începe, de multe ori, cu lipsa de atracție față de sexul opus. Mulți tineri gay/ bi încep să experimenteze sexual. De-a lungul ultimilor 10 ani, Internetul a devenit o resursă semnificativă pentru acești adolescenți, deoarece pot intra pe forumuri și alte grupuri de discuții unde să împărtășească preocupările sexuale, fără a fi nevoiți să își dezvăluie identitatea. Cu toate că adolescentul vede în anonimat un beneficiu, apelul la aceste discuții poate duce la practici sexuale riscante sau chiar la exploatare sexuală de către necunoscuți.

În această fază de dezvoltare adolescenții încearcă să nege sau să schimbe sentimentele homosexuale; unele pot afișa ostilitate spre exterior față de persoanele care sunt gay/ bi, uneori până la hărțuire și violență. Distanțarea de acceptare a orientării o putem numi disociere, iar atitudinea ”macho” în societate este semnificația. În mod evident, aceste acțiuni sunt folosite drept modalitate de a ascunde sentimentele proprii ale unui individ.

Adolescenții care s-au identificat ca homosexuali, sau care se simt atrași de același gen, sunt expuși unui risc mai mare de abuz de substanțe, depresie, tentative de suicid. Adolescenții care neagă homosexualitatea sau bisexualitatea își consumă o cantitate ENORMĂ de energie pentru a ascunde orientarea, fie excelând în mediul academic, în sport sau în alte domenii.

Etapa III – Ipoteza identității

Această etapă în care adolescenții încep să se definească ca gay/ bisexuali are loc în timpul adolescenței târzii (între 18-21 de ani). Adolescenții înceă să dezvăluie orientarea sexuală față de prietenii lor, sau pot începe să aibă prieteni homosexuali.

Dacă dezvolăuie identitatea lor în mod voluntar, ori sunt ”descoperiți”, adolescenții gay/ bisexuali sunt expuși unui risc extraordinar de mare de respingere din partea colegilor și a membrilor de familie, ceea ce îi determină de multe ori să plece de acasă. Adolescenții care sunt expuși hărțuirii ori abuzului fizic în școală tind către abandon. În unele cazuri (mai rare), adolescenții sunt chiar dați afară din casă și expuși unor riscuri de-a dreptul uriașe.

Etapa IV – Angajamentul

În perioada tinereții, multe persoane gay/ bisexuale se acceptă pe ele însele și se identifică mult mai mult cu această comunitate. Dacă nu au spus familiei, încep să o facă. Odată ce un tânăr adult și-a acceptat orientarea sexuală, înceă să apară și relațiile intime, dar nu mereu.

Related Post

Tags: , , , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!