Nu critica, nu judeca!

De multe ori am fost judecat și ”pedepsit”. Tot de-atâtea ori judecăm și noi. Cam ce dăm, aia primim. Nimic nou. Ia oamenii așa cum sunt. De ce ai judeca pe cineva? Vei fi și tu în continuare judecat. Nu există nici perfecțiune, nici normalitate, și în general, nicio normă fizico-spirituală.

Da, majoritatea oamenilor au tendința să judece și să critice, fiindu-le greu să renunțe la acest obieci. Dacă te afli în această situație, merită să faci orice efort pentru a-ți transcende acest obicei prost, întrucât este greu să te iubești pe tine însuți până când nu renunți la acuzațiile la adresa celorlalți.

Cum am ajuns să criticăm?

Copiii foarte mici sunt deschiși în fața vieții. Ei privesc lumea din jur minunându-se în permanență. Atât timp cât nu sunt speriați și nimeni nu le face rău, ei acceptă viața exact așa cum este. Mai târziu, după ce mai cresc, ei învață să accepte opiniile celor din jurul lor, pe care și le însușesc. Așa învață să critice.

Și ce dacă critic?

Personal, cred că tiparul criticismului ne schilodește spiritul, întărindu-ne convingerea că nu suntem suficient de buni. Cu siguranță, el nu scoate ce este mai bun din noi.

Nimic nu TREBUIE

Eu cred că expresia ”trebuie” sau ”ar trebui” este una dintre cele mai nefericite din vocabularul nostru. Ori de câte ori folosim această expresie, noi afirmăm practic că am greșit, că greșim, sau că vom greși. De aceea, este muuult mai eficient să spui ”aș putea”, care îți oferă posibilitatea de a alege, fără a-ți induce convingerea că ai greșit sau că ai putea să greșești.

Criticismul schilodește spiritul, dar nu rezolvă niciodată nimic.

Dimpotrivă, laudele și complimentele înalță spiritul și pot provoca numeroase schimbări pozitive. În primul rând, laudă-te pe tine! Cum am mai spus, ai făcut mereu tot ce ai știut și putut mai bine. 🙂

Un exemplu și închei:

Mă felicit pentru că: sunt capabil să le spun în față oamenilor care îmi plac acest lucru (cândva, acest lucru mă speria, dar chiar și atunci îl făceam) și pentru că îmi manifest deschis iubirea și afecțiunea.

 

Related Post

Tags: , , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!