Temerile – sau gândurile de care poți scăpa oricând

Eu cred cu toată convingerea că noi avem în fiecare moment posiblitatea de a alege între iubire și teamă. Noi ne temem de schimbare, de incapacitatea de a ne schimba, de viitor sau de riscurile pe care ar trebui să ni le asumăm. Ne temem de intimitate, dar și de singurătate. Ne temem să le spunem oamenilor de ce avem nevoie și cine suntem cu adevărat. Și mai ales, ne temem să ne despărțim de trecutul nostru.

La cealaltă extremă există iubirea, miracolul pe care ni-l dorim cu toții în viața noastră. Iubirea de sine poate face miracole în viața oricărui om, și nu vorbesc acum despre vanitate sau aroganță, căci acestea nu au nimic de-a face cu iubirea, ci cu teama. Eu vorbesc despre respectul de sine și despre recunoștința exprimată față de aceste miracole care sunt corpul și mintea noastră. 🙂

De aceea, ori de câte ori te simți speriat, reamintește-ți că în acest fel nu îți exprimi iubirea de sine și încrederea în tine. Atunci când nu te simți ”suficient de bun”, tu îți blochezi singur procesul de luare a deciziilor. Cum ai putea lua o decizie bună dacă nu te simți sigur pe tine însuți?!

În minunata ei carte, ”Feel the fear but do it anyway”, Susan Jeffers afirmă că: ”Orice om simte o stare de teamă atunci când dorește să facă ceva nou, dar unii oameni ”acționează” în pofida fricii lor. Singura concluzie pe care o putem trage este că nu teama este problema.” Autoarea continuă afirmând că adevărata problemă este cum reacționăm noi în fața temerilor cu care ne confruntăm. Noi ne putem aborda aceste temeri de pe o poziție de putere sau de pe una a neputinței. În aceste condiții, temerea în sine devine irelevantă prin comparație cu reacția noastră în fața ei.

Cum s-ar spune, noi ne imaginăm o problemă, dar apoi aflăm că adevărata problemă este alta. Adevăratele noastre probleme sunt faptul ca nu ne simțim ”suficient de buni” și absența iubirii de sine.

Problemele, temerile emoționale sunt de regulă cele mai dureroase. Când și când, noi ne simțim furioși, triști, vinovați, speriați sau anxioși. Atunci când aceste sentimente preiau controlul asupra vieții noastre și devin predominante, viața se transformă pentru noi într-un teren de luptă.

Ceea ce contează este ceea ce facem cu emoțiile noastre, în ce fel suntem dispuși să reacționăm, dacă dorim să îi pedepsim pe ceillalți și să ne impunem voința în fața lor sau dacă preferăm să ne facem singuri rău.

Convingerea că nu suntem suficient de buni stă de multe ori la baza tuturor acestor probleme. Starea de sănătate mentală începe întotdeauna cu iubirea de sine. Atunci când nu ne iubim sau nu ne aprobăm în totalitate pe noi înșine – nu numai părțile bune, ci și cele așa-zis rele – noi putem începe procesul de vindecare și de schimbare interioară.

Unul din aspectele acceptării de sine este eliberarea de convingerile altor oameni. Din păcate, multe din lucrurile pe care le credem (prin propria noastră decizie) în legătură cu noi înșine nu au nicio bază reală.

În realitate, noi suntem întotdeauna perfecți, frumoși și ne aflăm într-un proces de schimbare continuă. Noi facem întotdeauna ceea ce știm mai bine, pornind de la înțelegerea, cunoașterea și luciditatea de care dispunem. Pe măsură ce ne maturizăm și ne transformăm, acțiunile noastre se transformă la rândul lor în favoarea noastră.

Related Post

Tags: , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!