Vlad Viski, preşedinte MozaiQ: “Tema parteneriatului este în primul rând un semnal al statului către societate, anume că îşi respectă cetăţenii LGBT”

 

  1. Vlad, spune-mi câte ceva despre contextul conferinţei la care ai participat pe tema parteneriatului civil.

 

Luni, 29 februarie, la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinţa “Importanţa recunoaşterii parteneriatului civil şi a drepturilor persoanelor LGBT în România”, organizată de deputatul independent Remus Cernea. Iniţial, acestuia i s-a refuzat de către Camera Deputaţilor organizarea evenimentului, însă la intervenţia lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, lucrurile s-au rezolvat. La conferinţă au participat opt ambasade, doi parlamentari, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, şi reprezentanţi ai societăţii civile.

 

  1. Ce s-a discutat mai exact, care a fost problematica?

 

Tema principala de discuţie a fost parteneriatul civil şi reintroducerea, în Parlament, a unui proiect de lege care ar legaliza uniunile atât între persoane heterosexuale, cât şi homosexuale. Remus Cernea a anunţat înainte de conferinţă că îşi doreşte să între într-un parteneriat civil cu iubita sa şi a vorbit despre experienţa sa ca deputat în sprijinirea acestei cauze. Senatorul Nicolae Vlad Popa s-a declarat un susţinător al cauzei LGBT încă de înainte de 1989, când ca avocat a apărat clienţi acuzaţi pe baza Articolului 200 din Codul Penal. Mai mult, în 2000, în dezbaterea privind abrogarea acestui articol, el s-a remarcat de partea celor care sprijineau dezincriminarea homosexualităţii. La conferinţă, Nicolae Vlad Popa a spus că susţine ideea parteneriatului civil, dar că trebuie făcută o distincţie clară între această formă de uniune şi căsătoria, care este formată dintre un bărbat şi o femeie. Reprezentanţii statelor europene, printre care Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia sau Finlanda, au împărtăşit experienţa cu parteneriatele civile din ţările lor, pe când reprezentantul SUA, Dean Thompson, a subliniat importanţa drepturilor LGBT pentru actuala administraţie de la Washington.

 

Din partea societăţii civile au fost prezenţi Gabriel Andreescu, care a vorbit despre oportunitatea legală la nivel european, Victor Ciobotaru, de la Agenţia Împreună, care a susţinut că parteneriatul civil ar ajuta multe familii de romi care, din varii motive, nu se căsătoresc, Marius Mite, doctorand la SNSPA, a împărtăşit din experienţa sa în cercetarea cuplurilor gay. Florin Buhuceanu, reprezentând ACCEPT, a introdus un element nou, a încurajat ambasadele să lege subiectul parteneriatului civil de accesul României la spaţiul Schengen, folosind principiul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni care în ţările lor de origine sunt într-o uniune civilă, nerecunoscută în România.

 

  1. Cum vezi tu lucrurile?

 

Eu am participat reprezentând MozaiQ. Impresia mea a fost că, din motive strategice, se încearcă cosmetizarea temei parteneriatului civil pentru a câştiga aliaţi heterosexuali. Această strategie poate fi una bună, însă cred că la masă trebuie să existe şi o voce care vorbeşte în mod explicit şi fără menajamente despre comunitatea LGBT. Nu putem ignora comunitatea doar pentru beneficii reale sau imaginate. Cred că am reuşit să subliniez anumite probleme ale comunităţii, dincolo de tema parteneriatului, pe care eu o consider în primul rând un semnal al statului către societate, anume că îşi respectă cetăţenii LGBT. Pe lângă parteneriat civil, mai avem nevoie de o strategie naţională pentru HIV/SIDA (finanţată, evident), de o legislaţie nouă pentru persoanele trans, de centre comunitare LGBT, de metode de aleviere a situaţiei persoanelor sărace din comunitate, etc. Sunt multe probleme de rezolvat, iar parteneriatul civil este important şi din prisma avantajelor economice (împrumut bancar comun, pensie de urmaş, moştenire) pe care le poate aduce unui cuplu.

 

  1. Cum crezi că se vor schimba lucrurile?

 

Nu ştiu exact cum se vor schimba lucrurile pe tema parteneriatului civil, e posibil ca tema să nu intereseze prea mult. În orice caz, MozaiQ va încerca să introducă această temă pe agenda partidelor mari şi pe agenda societăţii civile.

Related Post

Tags: , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!