Biblia – colecție de cărți de literatură ce instigă la ură între semeni

Sper să nu lezeze pe nimeni ceea ce am scris aici. Rămân doar stupefiat de persoane care iau acele pagini ad literam, le pun în practică, fac abstracție de secolele parcurse până în prezent, ca și cum Biblia ar fi de super actualitate. Din fericire sau..nefericire (pentru habotnici, în special), aceste cărți vor fi inevitabil supuse desacralizării. Crima, instigarea la crimă, sclavia, violul și tâlhăria reprezintă cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, Biblia instigând oamenii la infracțiuni, promovând violența și încălcarea drepturilor omului. Crimele menționate în Biblie au un caracter destul de agresiv, în mod special în Vechiul Testament. Există legi care poruncesc condamnarea oamenilor la moarte pentru niște lucruri sau practici absurde cum ar fi: munca în ziua de sabat, homosexualii, neascultarea părinților, femeia care nu este virgina în ziua nunții, etc

În urmă cu doi ani, ca orice copil curios, am întrebat o persoană foarte importantă în viața mea: ”Ce este Biblia? Crezi în Biblie? Este cuvântul lui Dumnezeu?

Nu, Biblia nu este cuvântul lui Dumnezeu. Biblia nu este scrisă de Dumnezeu. Nu este, în niciun caz, un îndrumar și o antologie de normă și bună purtare ”sfântă”. Nu este nici măcar ”o carte” (gr. βιβλία – cărți). Sunt mai multe cărți, scrise într-un interval de peeeste 1000 de ani, iar ceea ce numim noi ”Vechiul Testament”, are în spate 150 de autori, cărturari aflați în serviciul conducătorilor politici și clericali din regatele Israelului și Iudeei antice. Așadar, scriitorii ei au trăit în epoci diferite şi au provenit din medii diferite. Unii au fost agricultori, pescari sau păstori. Alţii au fost profeţi, judecători sau regi. Evanghelistul Luca a fost medic. În mod miraculos, s-a păstrat o coerență și unitate a textului, în pofida diferențelor

Raportată la actualitate, în ”Biblie” găsești destule realităţi apuse, nume, locuri, cuvinte neștiute, din care cititorul contemporan preia fix ceea ce îi convine, cu direcție manipulatoare (intenționată sau nu), pentru a convinge despre Împărăția lui Dumnezeu, moștenire de care ne vom bucura cât timp trăim după conduita impusă în sfintele cărți.

Nu intru în detalii de ordin stilistic, despre literatura antică ebraică, creștină, ori caracterul universalist al acesteia. Mi-e că pierd cititorul. Cu un secol în urmă, a fost o sursă foarte faină de inspirație pentru scriitori cu compoziții de inspirație religioasă.

Am avut surpriza să discut cu penticostali, muuult mai atenți la cuprinsul Bibliei, la nuanțele prezente, la adevăratele semnificații.

 

Tags: ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Comments

  • Catalin
  • August 31, 2016
  Reply

  Salut ! Am o intrebare (de baraj) pentru tine: ai citit vreodata Biblia ? (si aici ma refer, la toata Biblia, sau macar Noul Testament ). Raspunsul este, cel mai probabil, “nu”. . Poate ca ceva sau cineva te-a deranjat iar acum incerci sa-ti refulezi sentimentele impotriva Bibliei… doar asa se poate explica lipsa de coerenta, pe alocuri.

  La inceputul textului, spui ca “ramai stupefiat vazand oameni care fac abstractie de secolele trecute”. Dupa care, mai jos, acuzi ca Vechiul Testament instiga la omoruri.. Deci, tu ii acuzi pe altii ca nu tin cont de secolele din timpul Vechiului Testament, insa nici tu nu tii cont de ele.. Vechiul Testament descrie perioada de dinaintea venirii lui Hristos pe pamant, prin urmare, avem de-a face cu vremuri grele in care poporul evreu inca nu era stabilit iar celalalte popoare erau la stadiul de barbarism…deci, omorurile se intamplau des in acele vremuri. Iar Vechiul Testament relateaza cateva.
  Tot Vechiul Testament relateaza si faptul ca Moise a primit cele 10 porunci, dintre care una spune foarte clar “sa nu ucizi” – ceea ce este si primul pas catre normalitate, primul pas catre o ordine si o lume civilizata.

  Pe de alta parte, titlul textului tau nu este in concordanta nici cu Noul Testament. Sa fiu sincer, am citit o singura data Biblia, la varsta de 16 ani. Insa nu imi aduc sa fi citit vreo instigare la ura in Noul Testament, ba dimpotriva. Baza Noului Testament este porunca “sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti” dar si versetul “mergi, de acum să nu mai păcătuieşti”. Daca acestea doua din urma ar fi puse in aplicare, nu crezi ca ar fi o lume mai buna si mai corecta ? Cu siguranta.

  1. Eduard Andrei
   • Eduard Andrei
   • September 2, 2016
   Reply

   Salutare! Cărțile sfinte formează o colecție, cum am și precizat, scrise de diferite persoane. Ea nu mai este în conformitate cu vremurile pe care le trăim. Evident, ideea Bibliei este de a ține în frâu răutățile oamenilor. Am citit suficient, ba chiar sunt unul dintre fondatorii platformei de știri inter-religioase ”orthonews.ro”, care, din păcate, a fost închis acum 2-3 luni din motive obiective.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!