Cum să nu îți iei țeapă cu o mașină de la ”băeți”

țeapă

Am schimbat suficient de multe mașini. De la Smart-uri, la cabriolete și limuzine. Am întâlnit tot felul de oameni: familiști, tineri, oameni în vârstă, bișnițari care abia așteaptă să dea o țeapă. 🙂

Aud tot mai des de la diferite persoane că au ochit o mașină ”recent adusă”, ”nerulată în RO”. Deh, exprimarea standard. Mai mult ca sigur o țeapă.

Îi suni și îți spun că abia au adus-o din Belgia/ Germania, e ”țiplă”, ”merge” toate pe ea, ”nu bate, nu troncăne”, ”primul rând de numere roșii scoase”. Hmm…cred că acest articol se transformă într-o antologie de expresii des întâlnite în cazul țeparilor auto.

Totuși, le oferi o șansă. Ești sedus de mașină. Chemi omul să vezi mașina. Surpriză! Vine mereu cu un prieten. Mereu! De obicei sunt obosiți și vor să terminați cât mai repede birocrația. Deseori auzi și ”ți-am și spălat-o, s-o vezi cât de bine arată”, deși tu nu ai cerut asta. Bineînțeles, polish la greu, ceară, impecabilă. O mașină veche de 14-15 ani ajunge să arate ca una proaspăt ieșită de pe porțile uzinei. 😀

Când pornești motorul, ți se spune să dai muzica mai tare, să vezi cât de ‘șto se aude. Desigur, tu o cumperi pe post de sistem audio pentru o sufragerie mai măricică. Motorul îl poți lăsa deoparte.

Seria geamurilor, fabricantul și data fabricației nu corespund între ele. Din 6/8 geamuri, vreo 2 sunt la fel. Restul…na… ale naibii pietricele din Belgia și Germania! Pe toate părțile au ciuruit o mașină! 🙁

Tot în accepțiunea lor, un motor de 2099 centrimetri cubi este 2.0 benzină, cu un impozit anual de 170 de lei. Sigur că odată ajuns la Registrul Auto Român (RAR), vei descoperi că mașina este, DESIGUR, încadrată la 2.1. Impozit 800 de lei pe an, RCA dublu. Da, pentru 99 de cmc. Iar taxele sunt direct proporționale cu capacitatea cilindrică a mașinii.

Ușile nu se închid ”în plin”. Aici e de feeling. Ușile nici nu mai au balamale ca lumea și riști să lovești pe careva când vrei s-o deschizi.

Afișajul în bord este ușor șters. Dar nu te panica! Soarele din Belgia e de vină. Exploziile solare din Germania sunt de vină.

Lăsând gluma la o parte, sunt foarte puține lucrurile pe care le poți face de unul singur ca să îți dai seama de o mașină. Mașina trebuie verificată la orice service autorizat. Alfel, riști să îți iei o mare țeapă.

Related Post

Tags: , , , , ,

Related Posts

Eduard Andrei
by

Blogger, student, fost angajat, antreprenor, voluntar, visator, increzator.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares

Despre mine

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!

Salutare! Mă numesc Eduard. Află mai multe despre mine și despre noul concept în secțiunea ”Despre mine”.
Bine ai venit pe BLOGOARTOSFERĂ!